Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Σαββατιάτικος  περίπατος στο Κάβο Γκρέκο


Είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι Κύπριοι δεν έχουμε μάθει να εκτιμούμε το νησί μας και τις ομορφιές που κρύβει. Ένα νησί πού συνδυάζει την ομορφιά της φύσης με την πλούσια ιστορία και παράδοση. Από τα δάση στις ψηλές κορυφές του Τροόδους μέχρι τις χρυσές παραλίες του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας, η Κύπρος κρύβει αμέτρητες εκπλήξεις για τον περιηγητή. 

Πολύ περισσότερο για τους κατοίκους της επαρχίας Αμμοχώστου, όπου πέρα από τις απέραντες παραλίες η περιοχή είναι πλούσια σε φυσικές ομορφιές. Πολλοί από εμάς λησμονούμε ότι η επαρχία Αμμοχώστου περιλαμβάνει συνολικά πέντε περιοχές προστασίας της φύσης.

Μια από αυτές είναι και το ακρωτήρι Πηδάλιον, πιο γνωστό ως Κάβο Γκρέκο. Αυτή την εποχή το Κάβο Γκρέκο βρίσκεται στα καλύτερα του και μια βόλτα αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Κατά τη διάρκεια μιας βόλτας, θα δείτε πολλούς ξένους επισκέπτες είτε με αυτοκίνητο, είτε με ποδήλατα, είτε ακόμα και με τα πόδια να θαυμάζουν τις ομορφιές της ακρωτηρίου. 


Οι ξένοι επισκέπτες μας δείχνουν τον δρόμο. Ας το εξερευνήσουμε...

Η καμάρα, λίγο έξω από την Αγία Νάπα που σμιλεύθηκε από την θάλασσα με την πάροδο των αιώνων.


Μια από τις πολλές θαλασσινές σπηλιές της περιοχής. Στις σπηλιές αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή του Κάβο Γκρέκο υπάρχουν απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών, αδιάψευστοι μάρτυρες του ότι κάποτε η περιοχή βρισκόταν βυθισμένη κάτω από τη θάλασσα.

Τις ανατολικές ακτές της Αγίας Νάπας όπου βρίσκονται οι θαλασσινές σπηλιές, μπορεί ευκολα κανείς να τις επισκεφθεί καθώς υπάρχει μονοπάτι το οποίο ακολουθεί την ακτογραμμή, περνάει από τις παραλίες Άμμος του Καμπούρη και Κέρμια και συνδέεται με άλλα μονοπάτια μέχρι τον Πρωταρά. Στην τοποθεσία γλυκό νερό, πρόσφατα ο Δήμος Αγίας Νάπας εγκαινίασε την γέφυρα των ερωτευμένων. Το σημείο διέρχεται χείμαρος, από τον οποίο προφανώς κατά το παρελθόν ανάβλυζε γλυκό νερό.
Κατά μήκος του μονοπατιού πολλά είδη φυτών χρωματίζουν την διαδρομή. 'Eνα από αυτά τα είδη είναι και η ορχιδέα Ophrys flavomarginata, η οποία κατά περίεργο τρόπο γλύτωσε  από την κακή συνήθεια συλλογής άγριων λουλουδιών.

Ανατολικότερα, δεσπόζει ο Κάβος, που κατά το μακρυνο παρελθόν φιλοξενησε ενα από τους πολλούς αρχαίους οικισμούς που εντοπίζονται στην περιοχή, ενώ αποτέλεσε και λατρευτικό σημείο. 

Άποψη του ακρωτηρίου στην περιοχή Αντένες
Ξένοι επισκέπτες διασχίζουν την περιοχή με ποδήλατα και θαυμάζουν τις ομορφιές του Κάβο Γκρέκο.

Η βόλτα ολοκληρώθηκε στην πανεμορφη παραλία του Κόννου για καφεδάκι. Η κατάβαση μέσα από την πευκόφυτη πλάγια είναι εντυπωσιακή.
Τα πρανή του δρόμου φιλοξενούν αρκετά είδη βλάστησης, μεταξύ αυτών και ορχιδέες. 

Το κατα πολλούς ''περιγιάλι το κρυφό'', η θάλασσα της περιοχής Κόννος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου